Bekon a boczek włoski – czym się od siebie różnią?

Bekon a boczek włoski – czym się od siebie różnią?

2023-01-27 1 przez admin

Jeśli kiedykolwiek byłeś we włoskiej restauracji, to prawdopodobnie widziałeś bekon a boczek włoski dojrzewający, o nazwie pancetta, w menu. Ale jaka jest różnica między tymi dwoma wędlinami? Cóż, choć wyglądają podobnie, boczek i pancetta mają różne smaki, które sprawiają, że są wspaniałym dodatkiem do każdej potrawy – nie wspominając o tym, że są doskonałym źródłem białka! Oto co musisz wiedzieć o różnicy między bekonem a boczkiem włoskim.

Bekon a boczek włoski: Profil smakowy

Główna różnica między boczkiem a pancettą leży w ich profilach smakowych. Bekon ma zazwyczaj bardziej dymny smak niż pancetta, ze względu na proces peklowania. Z drugiej strony, dojrzewający boczek ma bardziej słony, ziołowy smak, ponieważ jest peklowana z czosnkiem, solą, pieprzem i innymi przyprawami. Oba rodzaje są pyszne same w sobie lub gotowane z innymi składnikami.

Zastosowanie bekonu i pancetty

Bekon jest jednym z najpopularniejszych dań śniadaniowych w Ameryce i może być używany w wielu przepisach, takich jak kanapki, sałatki, omlety, zupy i inne. Pancetta jest często używana jako składnik włoskich potraw takich jak makaron carbonara czy risotto. Można ją również spożywać jako część deski antipasto lub dodawać do sosów dla uzyskania dodatkowego smaku.bekon a boczek

Kiedy używać bekonu i boczku?

Chociaż bekon i pancetta mogą być używane zamiennie w niektórych przepisach w zależności od upodobań, to istnieją okazje, kiedy jeden typ jest bardziej odpowiedni niż drugi. Na przykład, bekon łatwiej się smaży i lepiej może dodać smaku do kanapek lub burgerów, podczas gdy pancetta może być lepszym wyborem do potrawkarbonara makaronu ze względu na jej silny smak. Na przykład, jeśli chcesz dodać dymny smak do swojego dania, wtedy powinieneś użyć bekonu, ale jeśli chcesz więcej słonego smaku, wtedy przejdź na dojrzewający boczek.

Gdzie bekon jest bardziej popularny?

Jak już wspomniano, bekon jest jednym z najpopularniejszych dań śniadaniowych w Ameryce, więc nie jest zaskoczeniem, że jest bardziej popularny tam, niż gdziekolwiek indziej na świecie. Bekon jest popularnym składnikiem śniadań, ale może również być używany w kanapkach lub burgerach. We Włoszech naleśniki są często podawane z salami lub prosciutto, ponieważ mają one silniejszy smak niż bekon po ugotowaniu. Dodatkowo te mięsa pochodzą od świń, zapewniając dodatkowe aromaty i smaki do potraw.

Podobne pochodzenie, inny smak

Podsumowując, podczas gdy zarówno bekon jak i boczek włoski mają podobne pochodzenie (pochodzą od świń!), mają bardzo różne smaki ze względu na ich odpowiednie procesy peklowania. To, czy wolisz smaki wędzone czy słone, ostatecznie zadecyduje o tym, które mięso wybierzesz, gdy będziesz gotować coś specjalnego! Więc następnym razem, gdy będziesz szukał czegoś wyjątkowego do swojego dania, spróbuj albo bekonu albo dojrzewającego boczku – każde z nich ma swój unikalny profil smakowy, który podniesie rangę Twojego posiłku!